Drie manieren om te beleggen vergeleken

Beleggen kan op verschillende manieren. De meeste mensen denken bij beleggen direct aan het handelen in aandelen, waardoor andere belegmethodes vaak geen enkele kans krijgen. Maar door ook naar andere manieren om te beleggen te kijken kun je jouw investeringen opbreken en verschillende wegen inslaan.

 

En juist deze opbraak helpt om hogere rendementen te behalen. Wanneer bepaalde markten slechte ontwikkelingen doormaken dan zullen de opgebroken beleggingen gemiddeld vaak nog steeds een winst opbrengen.

 

In dit artikel worden daarom drie manieren om te beleggen met elkaar vergeleken, zodat jij jouw investering eenvoudig kunt opbreken.

 

Beleggen in aandelen

Dit is de meest klassieke manier van beleggen. Bedrijven brengen aandelen uit en deze kunnen door investeerders worden opgekocht. Iedere investeerder heeft hiermee een stuk van het bedrijf in handen. Vaak wordt maximaal 49% van het bedrijf in aandelen geplitst, zodat aandeelhouders nooit de volledige eigenaar zijn.

Kennismaken met de beurs
Handelen nu voor iedereen

Bij beleggen in aandelen ben je afhankelijk van allerlei factoren. Je bent niet de persoon die de belangrijke beslissingen maakt. Bij aandelen investeer je in de kunde van de medewerkers van het betreffende bedrijf. Het kan voorkomen dat het bedrijf plotseling erg snel groeit, waardoor de waarde van het aandeel in korte tijd ook een gigantische groei meemaakt.

Beleggen in aandelen gaat vooral via online brokers. Dit zijn platforms waar je aandelen kunt verhandelen. Veel mensen kiezen bij aandelen voor de korte termijn, terwijl beleggen in aandelen op de lange termijn vaak het meeste resultaat en het hoogste rendement oplevert.

 

Beleggen in vastgoed

Vastgoed is in Nederland de laatste jaren een lastige markt om in te investeren. De huizenprijzen zijn door de crisis flink gedaald en veel beleggers hebben vastgoed met een zeer lage prijs in handen. Het gevolg is een gigantische crash van de waarde van vastgoed, waardoor beleggers veel verlies hebben geleden.

 

Maar dat neemt niet weg dat beleggen in vastgoed in andere landen geen interessante investering kan zijn. In deze landen stijgen over het algemeen de huizenprijzen en kunnen beleggers dus mooie rendementen behalen.

Bij vastgoed investeer je in een stuk grond, zoals een kavel waar later op wordt gebouwd, of een gebouw/pand. De waarde van dit vastgoed wordt bepaald door de marktontwikkelingen, maar ook bestemmingsplannen van lokale gemeenten en de bedrijfs-/bewonersgroei in de betreffende regio.

 

Beleggen in grondstoffen

Grondstoffen zoals kool, goud en graan maken de laatste jaren gigantische ontwikkelingen mee. De vraag naar kool en graan stijgt de laatste jaren ontzettend. Nu derdewereldlanden steeds meer behoefte hebben aan producten die met kool worden geproduceerd, en door de schaarste van de grondstof, wordt de waarde hoger.

 

De waarde van graan stijgt naarmate de wereldbevolking stijgt. Hoe meer mensen er op aarde rondlopen, hoe meer voeding er moet worden geproduceerd. Doordat graan een relatief goedkope grondstof is om voeding mee te produceren, stijgt de prijs ieder jaar weer. Gecombineerd met slechte weersomstandigheden in landen met veel graanverbouwers zorgt dit voor een hoog rendement.

 

Bij grondstoffen investeer je over het algemeen in de productie hiervan. Je koopt dus niet daadwerkelijk 100 ton graan, maar investeert in de verbouwing van 100 ton graan. Het rendement dat je met deze investering behaalt is afhankelijk van de hoeveelheid grondstoffen die wordt verkocht en het succespercentage van de productie.

Reageer