Beleggen in Aandelen

Beleggen in aandelen is iets waar veel mensen interesse in hebben. In de praktijk wordt het echter nog niet veel bewerkstelligd door mensen. Er is namelijk wel kennis in huis nodig om succesvol te kunnen beleggen in aandelen. Als je het goed aanpakt, kun je echter veel geld verdienen. Het loont dus om hier tijd in te steken.

Wat zijn aandelen?

Beleggen wordt over het algemeen direct in verband gebracht met aandelen. Dit zijn ‘stukjes bedrijf’ die je kunt aanschaffen tegen een bedrag. Als de onderneming dan naar de beurs gaat, wordt het mogelijk om aandelen te kopen. De aandelen zijn waardepapieren, waarbij de koper bepaalde rechten krijgt. Zo kan hij zeggenschap krijgen in de onderneming en heeft de aandeelhouder recht op winstuitkeringen van de vennootschap. In de meeste gevallen wordt er dividend uitgekeerd.

Vraag en aanbod

De koers wordt bepaald op basis van vraag en aanbod. Dat klinkt erg simpel, maar dit is natuurlijk weer afhankelijk van verschillende factoren. De situatie in de markt en de prestaties van het bedrijf spelen hierin een belangrijke rol. Beleggen in aandelen kan dus ook erg risicovol zijn, maar je kunt er ook een flinke winst uithalen.

Wat is je bestedingsruimte én wat kan je ‘kwijt’?

Als je wilt beleggen in aandelen, zal je eerst voor jezelf moeten vaststellen wat voor type belegger jij bent. Wil je bijvoorbeeld op korte termijn iets verdienen of werk je aan extraatje voor je pensioen? Wil je risico lopen of wil je het liefst helemaal geen risico lopen? Als je helemaal geen risico wilt lopen, kun je wellicht beter gaan sparen. Bekijk of je het geld kan missen indien het fout gaat, want een risico loop je altijd.

De actuele Spaarrente

Helaas brengt beleggen in aandelen altijd de nodige risico’s met zich mee. Je bent namelijk (deels) afhankelijk van de prestaties van een bedrijf. Indien de financiële cijfers tegenvallen, kunnen de waarde van de aandelen afnemen. Je maakt dan kans op een negatief rendement, waardoor je minder geld terugkrijgt dan dat je daadwerkelijk hebt geïnvesteerd. Je kunt de risico’s zoveel mogelijk beperken door je aandelen te spreiden over verschillende bedrijven.

Spreiding

Als je het risico zoveel mogelijk wilt beperken, kun je je aandelen verspreiden over verschillende bedrijven én markten. Kies bijvoorbeeld voor bedrijven die consumenten voorzien in eerste levensbehoeften, omdat dit altijd gekocht wordt, en bedrijven die investeren in de moderne technologie. Uiteraard zijn er nog talloze andere markten waar je in kunt investeren.

Het rendement

Het rendement per markt en per aandeel kan sterk verschillen. Dit hangt namelijk ook van de risico’s af. Je kunt echter uitgaan van ongeveer 7% of meer per jaar. Dat is erg aantrekkelijk als je dat over een lange periode bekijkt, zoals bijvoorbeeld tien tot twintig jaar. Uiteindelijk zal je dan een aantrekkelijk rendement behalen.

Ervaring opdoen met online programma’s

Bij enkele aanbieders van aandelen kun je ervaring opdoen met een online programma.
Je kunt dan met virtueel geld inzetten op bepaalde merken of bedrijven. Dat kun je levensecht maken, door virtueel geld in te zetten op echte bedrijven. Je ziet dan of je, in het echt, winst of verlies hebt gemaakt. Als het je goed afgaat, kun je overwegen om echt geld te investeren.

NU MET GRATIS €200,- transactietegoed
Ontvang tot 31 December €200,- transactietegoed bij Binck.nl

Reageer