Beleggen in Fondsen

Beleggen in fondsen is een populaire manier van beleggen. Over het algemeen is dit een vrij eenvoudige belegging. Je kunt je risico gemakkelijk spreiden over verschillende beleggingen en de waarde kan ook flink stijgen. Een beleggingsfonds kan bovendien toezien op instrumenten die voor de particuliere belegger niet altijd beschikbaar zijn. De fondsen worden daardoor steeds populairder onder beleggers. In dit artikel lees je over de verschillende fondsen.

Soorten beleggingsfondsen

Er zijn verscheidene beleggingsfondsen waar je uit kunt kiezen. Er zijn namelijk drie varianten: aandelenfondsen, mixfondsen en obligatiefondsen. Eerstgenoemde concentreert zich veelal op een bepaalde regio, sector of thema.

1) Aandelenfondsen

De aandelenfondsen zijn aandelen van beursgenoteerde bedrijven. Dat kunnen bedrijven uit verschillende regio’s zijn, zoals bijvoorbeeld Nederland, Europa of misschien wel Amerika. Ook kunnen deze fondsen uit de meeste uiteenlopende branches komen. Vaak is dat het bedrijfsleven, maar het kan ook gezondheidszorg zijn.

2) Obligatiefondsen

De obligatiefondsen bestaan over het algemeen uit beleggingen van (semi-)overheden of bedrijven. De risico’s zijn hier over het algemeen vrij klein, vooral omdat overheden vrijwel altijd hun verplichtingen wel nakomen. De obligatiefondsen richten zich doorgaans op staatsobligaties of bedrijfsobligaties óf juist een mix hiervan.

3) Mixfondsen

Naast aandelenfondsen en obligatiefondsen bestaan er ook nog de zogeheten ‘mixfondsen’. Over het algemeen zijn de risico’s hoger bij dit type fonds. Er kunnen ook meerdere type beleggingen in het pakketje zitten, waaronder vastgoed, obligaties, aandelen of valuta. Dat maakt het ook iets ingewikkelder.

Keuze tussen open end en closed end fondsen

De verschillende fondsen kunnen nog weer verdeeld worden in een open end of een closed end fonds. De meeste fondsen zijn echter open end. Het verschil tussen de twee is gemakkelijk: bij een open end mag de beheerder van het geld zijn mandje uitbreiden indien er een nieuw geld in het fonds stroomt. Ook is de beheerder verplicht om dit terug te koppelen aan de deelnemers. Dit type fonds noteert daarom altijd rond de intrinsieke waarde, wat wil zeggen: waarde aandelenmandje delen door aantal beleggingsfondsaandelen. Bij closed end fondsen staat het aantal aandelen vast. Vraag en aanbod bepaalt hier dan ook de prijs.

Beleggen in fondsen, doen of niet doen?

Beleggen in fondsen kan een grote stap zijn voor iemand die nog nooit geïnvesteerd heeft in beleggingen. Je zult je daarom ook goed moeten inlezen en de bovenstaande termen moeten meenemen in je uiteindelijke beslissing. Kies van te voren goed welk type fonds je kiest en bekijk ook of dit fonds open end of closed end is. Zo kun je al beter inschatten waar je precies mee aan de slag gaat. Ieder fonds is namelijk weer een vak apart. Als je net begint, is het raadzaam om te starten met een aandelen- of obligatiefonds. De drempel is hier namelijk lager dan bij een mixfonds en bovendien zijn de risico’s ook aanzienlijk lager. Als je op safe wilt spelen, kun je het beste staatsobligaties kopen. Een overheid komt namelijk vrijwel altijd haar betalingsverplichtingen na.

Reageer